Een gratis laptop voor elke leerling in het Vlaamse onderwijs vanaf het vijfde leerjaar. Dat beloofde Vlaams onderwijsminister Ben Weyts een jaar geleden. Aanleiding was natuurlijk de sterke digitalisering in het onderwijs door de coronapandemie. Maar nu blijkt dat veel ouders toch een deel van de kosten voor de computer moeten betalen.
Tijdens de coronapandemie ontdekten veel leraars de voordelen van digitaal lesgeven. De overheid wil digitaal onderwijs blijven aanmoedigen, maar dan moet elke leerling wel een computer hebben. Daarom wordt een laptop verplicht voor elke leerling in de Vlaamse scholen. De Vlaamse overheid betaalt de computers, zodat de verplichte laptop geen extra kost betekent voor de ouders. De “Digisprong” is de naam van het plan. De scholen krijgen twee schooljaren om voor elke leerling een computer te voorzien.
Maar nu het nieuwe schooljaar is gestart, blijkt dat veel scholen een deel van de kosten voor de verplichte laptop toch doorrekenen aan de ouders: ze kopen een toestel dat meer kost dan het voorziene budget van 510 euro of ze vragen huur aan de ouders. Dat bleek uit een rondvraag van de krant Het Nieuwsblad
Minister Ben Weyts reageerde al op de discussie bij de VRT hij zegt dat de meeste scholen, de leerlingen en hun ouders blij zijn met 510 euro om een laptop te kopen en geen extra geld vragen aan de ouders. Sommige scholen vragen een beetje extra geld aan de ouders en andere scholen vragen veel extra geld. “Ouders die hiermee niet akkoord gaan, kunnen dit aankaarten bij Agodi, het agentschap voor onderwijsdiensten.”
Vul in: “Een gratis laptop voor elke leerling in Vlaamse scholen. Of toch niet?”