Geen producten in de winkelwagen.

Grammatica: reflexieve werkwoorden

 • De kinderen vervelen zich. → zich vervelen;
 • Thomas heeft zich verontschuldigd voor zijn gedrag. → zich verontschuldigen.

Dat zijn zinnen met reflexieve werkwoorden.

Vorming reflexieve werkwoorden

Het reflexieve werkwoord bestaat uit de twee delen:

zelfstandig werkwoord + wederkerend voornaamwoord

Voorbeeld: zich wassen

 • ik was me;
 • jij wast je;
 • u wast zich;
 • hij/zij wast zich;
 • wij wassen ons;
 • jullie wassen je;
 • zij wassen zich.

Structuur

Het wederkerend voornaamwoord staat altijd naast het werkwoord.

 • Ik verveel me;
 • Pia vergist zich;
 • Bor ergert zich.

Let op: de reflexieve scheidbare werkwoorden

Structuur van een een reflexief scheidbaar werkwoord:

deel 2 van het werkwoord + wederkerend voornaamwoord + deel 1 van het werkwoord.

Voorbeeld: zich afvragen

 • Ik vraag me af of dit wel de kortste weg naar huis is.
 • Ik stel me voor aan mijn collega’s.

In de ZiN Taaltrainer illustreren we de reflexieve werkwoorden in de tekst ‘Drie vrouwen nemen een middagpauze’. Sheila voelt zich wat slapjes en de drie vrouwen vervelen zich nooit samen. Je krijgt in de trainer ook een toets met score en feedback. Zo kan je zelf controleren of je alles goed begrepen hebt.

Naar de ZiN Taaltrainer

Zin in Nederlands

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten