Geen producten in je winkelwagen.

De voorwaardelijke wijs of conditionalis

 • Ik zou wat meer moeten bewegen.
 • Als ik rijk was, zou ik een zeilboot kopen.

Dat zijn zinnen met de conditionalis of voorwaardelijke wijs. Je vormt de voorwaardelijke wijs met het werkwoord ‘zou/zouden’.

Vorming

 • enkelvoud:
  • ik zou
  • jij/u zou
  • hij/zij/het zou
 • meervoud:
  • wij zouden
  • jullie zouden
  • zij zouden

Gebruik

 1. met de constructie als → dan
  • Als ik de lotto won, dan zou ik dat aan niemand zeggen.
  • → Je kan de zin ook zonder het woord ‘dan’ vormen: Als ik de lotto won, zou ik dat aan niemand zeggen.
 2. als je normen, plannen of verwachtingen uitdrukt:
  • → Je zou beter op tijd naar bed gaan!
 3. met beleefde, voorzichtige vragen of suggesties:
  • Zou je me kunnen helpen, alsjeblieft?
  • Zou u niet beter naar huis gaan als u ziek bent?

In de ZiN Taaltrainer illustreren we de voorwaardelijke wijs in het verhaal ‘Problemen onderweg voor Abou en Mila’. Abou en Mila zouden daarin om 15 uur bij de notaris moeten zijn. Je luistert ook naar Abou en Mila die de weg vragen aan een politieagent. Je krijgt oefeningen en toetsen waarmee je zelf controleert of je alles goed begrepen hebt.

Naar de ZiN taaltrainer


Zin in Nederlands

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten