Studenten aan Vlaamse universiteiten en hogescholen moeten nu al bijna een jaar les volgen op afstand, door de coronamaatregelen. Dat gebeurt via videolessen en veel zelfstudie. Iedereen verwachtte een negatief effect op de resultaten. Maar de studenten haalden verbazend goede resultaten, veel studenten deden het zelfs beter dan bij traditioneel onderwijs.
Odissee: leerstof actiever verwerken
Odissee is een Vlaamse hogeschool in Brussel, met enkele afdelingen in Vlaamse steden: Aalst, Gent, Sint-Niklaas. De school maakt bekend dat meer studenten dan vorig jaar slaagden voor de examens bij de voorbije examenperiodes. Ze haalden betere cijfers en het aantal studenten met zeer goede cijfers (meer dan 14 op 20) steeg met 6,3%.
Het zijn opvallende resultaten. Stef Aerts is leraar bij Odissee en probeert het fenomeen te verklaren:
“De studenten hebben meer tijd voor hun studies, dat verklaart een deel. Bovendien moeten ze de leerstof op een actievere manier verwerken en dat levert goede resultaten op.”
Online onderwijs biedt dus ongetwijfeld een aantal voordelen. Dat betekent niet dat we vanaf nu enkele digitaal onderwijs moeten geven, vertelt Directeur Ann Martin van Odissee.
“Als de pandemie voorbij is, zullen we de voordelen van digitaal onderwijs blijven benutten. Maar digitaal onderwijs heeft natuurlijk ook limieten. Uiteindelijk zullen we evolueren naar een een combinatie van fysiek en digitaal onderwijs.”
Ugent: welzijn is ook belangrijk
Bij de universiteit van Gent vertellen ze hetzelfde verhaal. De studenten deden het veel beter in vergelijking met de examens van januari 2020.
Rik Van de Walle, rector van de universiteit van Gent, is natuurlijk blij met de cijfers. Maar goed presteren is niet het enige dat telt.
“Het gebrek aan sociaal contact is zwaar en weegt op hun mentale welzijn. Daar moeten we toch ook aandacht voor hebben.”
Kijk ook naar: Examenresultaten in januari in lijn met voorgaande jaren, ondanks corona (Rob tv)
Bronnen:
Studenten halen betere resultaten ondanks corona (https://odisee.prezly.com/)
Leertip: de trappen van vergelijking.
In de tekst vind je veel voorbeelden van vergelijkingen:
- De studenten haalden betere resultaten dan bij traditioneel onderwijs.
- De school maakt bekend dat meer studenten dan vorig jaar slaagden voor de examens bij de voorbije examenperiodes.
- Ze haalden betere cijfers en het aantal studenten met zeer goede cijfers (meer dan 14 op 20) steeg met 6,3%.
- De studenten deden het veel beter in vergelijking met de examens van januari 2020.
- De studenten hebben meer tijd voor hun studies, dat verklaart een deel.
In de ZiN Taaltrainer illustreren we de trappen van vergelijking in het verhaal ‘Mira zoomt met haar neef David’. Daarin vertelt David dat hij het hoe langer hoe drukker krijgt op het werk. Je krijgt oefeningen en een toets met een score en feedback. Zo kan je zelf controleren of je alles goed begrepen hebt.