Uit een rapport van de wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) blijkt dat wereldwijd 745.000 mensen stierven aan een hartziekte of een hartaanval wegens overwerk in het jaar 2016. Telewerk en prestatiedruk veroorzaken het fenomeen.
Natuurlijk ga je niet meteen dood als je af en toe wat overuren klopt. Maar werk je regelmatig meer dan 55 uren per week in plaats van de “normale” 40 uur? Dan is de kans dat je daardoor sterft veel groter: je hebt dan tot 35 procent meer kans op een hartaanval en tot 17 procent meer kans op andere hartproblemen.
Het gebeurt bij werknemers in Europa, maar het komt vooral voor in Azië. De Japanners hebben er een naam voor: Karoshi. Vooral mannen van middelbare leeftijd of ouder zijn het slachtoffer.
De WHO waarschuwt voor een stijgende trend. Tussen het jaar 2000 en het jaar 2016 steeg het aantal doden door overwerk met 42 procent door hartziekten en met 17 procent door hartfalen. In totaal zijn er wereldwijd 488 miljoen mensen die gezondheidsrisico’s lopen door overwerk.
Waar komt dit fenomeen vandaan? De WHO wijst naar het toenemende telewerk. Meer en meer mensen werken thuis, waardoor de grens tussen privé en werk vervaagt. Bovendien wordt er altijd meer gevraagd van werknemers in minder tijd.
De cijfers dateren van voor de uitbraak van de coronapandemie. Door de pandemie nam het telewerk nog toe en ook de prestatiedruk verhoogt door de gezondheidscrisis. De WHO vreest daarom dat door de pandemie nog meer mensen zullen sterven door hard te werken.
Wat kunnen we hieraan doen? De overheid moet normen en standaarden opleggen, de werkgevers moeten meer begrip tonen en beter plannen en de werknemers zelf moeten beter samenwerken. Zo moeten we ervoor zorgen dat niemand meer dan 55 uur per week werkt. “Want geen enkele job is het waard om ervoor te sterven”, zei de directeur van de WHO.