In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart was het weer zover: de klok werd één uur vooruit gezet. Zo werd 02:00 ineens 03:00. Dit is de omschakeling van wintertijd naar zomertijd.
België hanteert sinds 1977 een wintertijd en een zomertijd. De bedoeling is dat de mensen tijdens de zomertijd langer kunnen profiteren van het daglicht. Zo verbruiken ze minder elektriciteit door lichten aan te steken ‘s avonds. Helaas slaap je in de eerste nacht van de zomertijd ook een uurtje minder. Er zijn ook veel tegenstanders van de zomertijd. Het zou het bioritme ernstig verstoren. Het is wachten tot het weekend van 28 en 29 oktober 2023 om terug een uur langer te slapen. Dan gaat de wintertijd weer in.
“Elke lidstaat van de Europese Unie mag zelf kiezen welke ‘klok’ ze willen houden, de winter- of zomerklok”
In 2018 wilde de Europese Unie de winter- en zomertijd afschaffen. Er kwam echter geen akkoord over welke klok moest blijven. Daarom mag elk land binnen de EU zelf kiezen welke klok ze behouden. In België is er nog geen officiële beslissing gemaakt. Wat heb jij het liefst: wintertijd of zomertijd?
In de ZiN Taaltrainer krijg je ook luister- en schrijfoefeningen. Het is een intensieve, maar zeer nuttige manier om woorden te leren en te activeren.
Zo ziet dat eruit in de les ‘Mag ik een afspraak?’: