Op 11 november herdenken we elk jaar Wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. We herdenken ook alle mensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven. Maar ook alle mensen die daarna het slachtoffer werden van oorlog. De beroemde herdenkingsplechtigheid in Ieper kan dit jaar min of meer normaal doorgaan. Dat was in het coronajaar 2020 wel anders.
9 miljoen doden
In 1914 begon een gruwelijke, grote oorlog die de hele wereld zou teisteren. Op 11 november 1918 gaf Duitsland zich over: de vijand stopte met vechten. Er vielen in de hele wereld 9 miljoen doden door de oorlog.
Een bijzonder herdenkingsritueel is de “Last Post”. Dat was het trompetsignaal dat in het leger het einde van de werkdag aankondigde. In de stad Ieper blazen klaroenisten nu nog elke avond de Last Post. Het is een eerbetoon aan de soldaten van het IJzerfront. Dat gebeurt allemaal aan de Menenpoort. Want van op die plek vertrokken veel soldaten naar de oorlog. Velen keerden niet levend terug.
Op de grond die door de bommen werd omgewoeld in die streek, groeide de rode klaproos. Zo werd de bloem het symbool van de Eerste Wereldoorlog.
Op 11 november is er telkens een uitgebreide plechtigheid in Ieper. Daar zijn normaal veel mensen aanwezig vanuit de hele wereld, vooral Britten. Dit jaar kan de plechtigheid weer min of meer normaal doorgaan. Iedereen die erbij wil zijn, moet een een mondkapje dragen en moet een Covid Safe Ticket hebben.
Vorig jaar was het nog anders. Door de coronamaatregelen stonden er maar 5 mensen uit onder de Menenpoort. Eén van hen was premier Alexander de Croo.
Kijk naar de reportage over de plechtigheid vorig jaar:
Heb je alles goed begrepen? Test jezelf met deze toets.
In de ZiN Taaltrainer krijg je ook luister- en schrijfoefeningen. Het is een intensieve, maar zeer nuttige manier om woorden te leren en te activeren.
Zo ziet dat eruit in de les ‘Mag ik een afspraak?’:
Meer lezen over feestdagen in Vlaanderen en België?