Zondag 27 oktober hebben we onze klok een uur teruggedraaid en is de wintertijd ingegaan. Om drie uur ‘s nachts draaiden we de wijzers terug naar twee uur en konden we een uur langer slapen. Op zondag 31 maart begint het zomeruur en verliezen we een uur slaap. Waarom doen we dit?
In België zijn de winter- en zomertijd sinds 1977 ingevoerd. Er zijn ongeveer 70 landen die het toepassen en bijna heel Europa hoort hierbij. Het belangrijkste argument voor het winteruur is de energiebesparing. Door de klok in de wintermaanden achteruit te draaien, is er ‘s ochtends meer licht en hebben we minder elektriciteit nodig. Specialisten hebben soms argumenten tegen. Er zijn bijvoorbeeld serieuze gevolgen voor het bioritme, zeker bij jonge kinderen voor wie routine belangrijk is. Verder zijn er blijkbaar meer ongelukken in het verkeer net na de tijdsverandering.
In 2018 vulden 4,5 miljoen Europeanen een online enquête in. De grote meerderheid, 84 procent, was tegen en wilde liever het hele jaar door hetzelfde uur behouden. De leden van de Europese Commissie vonden geen akkoord en konden geen beslissing maken. Elk land mag nu zelf kiezen welke klok ze gebruiken en of ze twee keer per jaar wisselen of niet. België blijft voorlopig wisselen tussen winter- en zomeruur net als onze buurlanden. De regering mag dit in de toekomst veranderen. Voorlopig blijven we onze klok dus twee keer per jaar verzetten.
In de ZiN Taaltrainer krijg je ook luister- en schrijfoefeningen. Het is een intensieve, maar zeer nuttige manier om woorden te leren en te activeren.
Zo ziet dat eruit in de les ‘Mag ik een afspraak?’: