De Franstalige ecologische politieke partij Ecolo wil dat meer scholen in Wallonië lessen Nederlands geven aan hun leerlingen. “Zo bouwen we bruggen tussen de gemeenschappen en dat is beter voor de toekomst van het land”, vindt Ecolo.
De meeste leerlingen in Wallonië krijgen pas in het secundair onderwijs hun eerste les Nederlands. Bij het begin van het secundair onderwijs kan de Franstalige student ook voor het Engels kiezen in plaats van het Nederlands. Zo kan een Franstalige Belg in Wallonië zijn hele schoolcarrière afronden zonder één les Nederlands te krijgen. In Brussel is het taalvak Nederlands wél verplicht in de Franstalige scholen.
De Franstalige ecologische partij Ecolo wil dat veranderen. Ze wil dat elke Franstalige school verplicht Nederlands moet geven vanaf het derde leerjaar in de lagere school. Scholen dichtbij Duitstalig België, kunnen ook kiezen om Duits te geven.
“Want als alle Belgen de landstalen beter kennen, is dat goed voor de eenheid van België”, vindt Ecolo.
In de les België, een klein maar bijzonder land van de ZiN Taaltrainer leer je meer over talen en gemeenschappen in België.
In de les komt Suzana op bezoek bij haar Belgische collega Veronika. Ze wil alles weten over het land. Niet alleen over de talen en de politiek, ook over het lekkere Belgische eten.
Je krijgt een luisteroefening, een quiz en een beetje grammatica en oefeningen over de vraagwoorden (hoe, wat, waarom).